Cere un sfat!
Te sunăm noi
Completați formularul de mai jos pentru a vă apropia cu un pas de sistemul de umbrire personalizat.
Orice solicitare poate fi satisfacută într-un timp minim!
Lavanda sau levantica, popular, se numara printre plantele care acționează ca niste substanțe insectifuge naturale.
Atrageti insectele ca un magnet? Daca nu faceti asta, cu siguranta stiti pe cineva care atrage ca un magnet insectele enervante.
Vei fi primul care află de ofertele noastre și articole inspiraționale cu sfaturi și idei
Daca va numarati printre acestia, pentru a va bucura de plimbarile in aer liber, nu trebuie sa va acoperiti pielea cu spray-uri lipicioase, dar puteti pune plante care sa respinga insectele, pe terasa sau in gradina.
Uleiurile esentiale din aceste plante actioneaza natural la inlaturarea insectelor.Dar trebuie sa stiti totusi, ca introducerea acestor plante in gradina, nu va va asigura complet gradina impotriva insectelor. Pot exista mai putine insecte, insa nimeni nu a facut cercetari in privinta eficientei introducerii acestor plante care resping insectele. Unul dintre cele mai bune lucruri pe care oamenii il pot face pentru a tine tantarii departe, de exemplu, este sa elimine zonele cu apa din apropierea casei, deoarece in zonele acestea, ei se inmultesc bine.
Pentru cei care doresc sa apeleze la o cale naturala pentru a inlatura insectele nedorite, am descris in cele de mai jos, cateva plante care resping tantarii si insectele enervante. Mirosul de ierburi aromate, este rezultatul distribuirii globulelor mici din plante, care contin uleiuri. De exemplu, temperaturile ridicate, pot determina globulele sa devina volatile, iar evaporarea uleiurilor esentiale si apoi sa le transforme in vapori. Un bun exemplu in acest sens sunt globulele de pe partea inferioara a frunzelor de rozmarin, prezentate in imaginea alaturata. Poza Frunze rozmarin
In cele de mai jos, am inclus cinci flori ornamentale, care pot ajuta la mentinerea la distanta a insectelor. Deasemenea, in cele de mai jos am prezentat si o planta carnivora, care “mananca” insectele si pe care o puteti adauga in lista dumneavoastra de “protectii antiinsecte”.
Mai intai, ierburile
Busuiocul
Busuiocul respinge mustele de casa si tantarii. Plantati sau adaugati busuioc in casa sau in zonele din aer liber in care va place sa va relaxati. Busuiocul este delicious in retetele alimentare dar totodata, puteti face din busuioc si un spray repelent impotriva tantarilor. Reteta este astfel: adaugati 4 masuri de apa clocotita intr-un recipient, apoi puneti 4-6 masuri cu frunze proaspete de busuioc (deasemenea, puteti lasa si tulpinile) si le lasati cateva ore in acest amestec, dupa care stoarceti frunzele si adaugati 4 masuri de vodka in amestecul rezultat. Pastrati la frigider si pulverizati atunci cand iesiti in aer liber, evitand ochii, nasul si gura.
Lavanda
Puneti buchete de lavanda uscata in casa pentru a tine departe mustele-text sub poza.
Lavanda indeparteaza moliile, mustele, puricii si tantarii. De secole, lavanda a fost folosita pentru a adauga un parfum placut caselor si hainelor din sertare. Iar daca oamenii iubesc mirosul de lavanda, insectele il urasc. Plantati lavanda in zonele insorite de pe langa casa dumneavoastra, pentru a le pastra curate si a mentine la distanta daunatorii. Deasemenea, puteti utiliza uleiul extras din florile de lavanda si il puteti pulveriza pe piele atunci cand iesiti la plimbare in aer.
Iarba de limon (lamaita)
Iarba de limon (lamaita) alunga tantarii. Cu siguranta ati vazut in magazine, lumanari cu miros de lamaita si stiti ca mirosul de lamaita tine departe tantarii. Lamaita este un ulei natural, ce se gaseste in iarba de limon, planta ornamentala. Se foloseste in preparate culinare si este rezistenta numai in Florida de sud, in locurile insorite, bine drenate. Se gaseste deasemenea, in multe dintre retetele asiatice.
Cimbru lamaios
Respinge tantarii. Aceasta planta se poate adapta solurilor uscate sau pietroase, la mica adancime, chiar pe langa bordure, atat timp cat sunt in locatii insorite. Planta in sine, nu va respinge tantarii. Pentru a elibera substantele chimice pe care le contine aceasta planta si deci, pentru a inlatura tantarii, trebuie sa taiati cateva tulpini ale plantei si sa le frecati intre palme. Dar desigur, inainte de a face acest lucru, asigurati-va ca nu va va afecta sanatatea si testati toleranta la aceste substante, prin frecarea pe piele, de obicei antebrat, a cateva frunze zdrobite, timp de cateva zile.
Menta
Menta indeparteaza tantarii. Este cel mai mult cultivata in ghivece, si nu la sol, deoarece se raspandeste foarte repede. O data plantata in gradina, este mai dificil apoi sa o indepartam. Frunzele ei sunt de obicei folosite pentru aroma lor in ceai, dar si tulpinile si florile sunt aromatice. Uleiurile aromate ale plantei pot fi extrase si combinate cu otet de mere si vodka pentru a tine tantarii la distanta.
Rozmarin
Indeparteaza tantarii si insectele daunatoare plantelor vegetale. Rozmarinul se gaseste sub diferite forme. Plantele pot fi cultivate direct in gradini, acolo unde solul permite, sau in jardinière. Uleiul de rozmarin este delicios si este des folosit de bucatari, dar si acasa de catre oameni, pentru indepartarea insectelor. Atat planta in sine cat si butasii de rozmarin, sunt foarte eficace pentru tinerea la distanta a insectelor nedorite.
Alte plante aromatice
Ceapa ornamentala
Plantele din familia cepei ornamentale- Allium, denumirea stiintifica, ale caror cozi cresc dramatic in inaltime, sunt considerate ca un insecticid natural. Acestea resping numeroase insect, precum melcii de gradina, mustele, viermii de varza. Plantele care se bucura de protectia cepei ornamentale sunt: rosiile, ardeii, cartofii, varza, broccoli si morcovii.
Crizantema
Crizantemele resping gandacii, furnicile, carabusii japonezi, paduchii, puricii, plosnitele, gandacii. Ingredientul din crizanteme care le face eficiente impotriva insectelor, este piretru. Deoarece acesta poate distruge si insectele zburatoare, este foarte mult folosit in America in spray-urile de interior, sampoanele pentru animalele de companie. Desi florile de crizantema pot fi folosite pentru a crea un spray insecticid, piretru poate fi cancerigen pentru oameni, asa ca este recomandat sa cititi instructiunielde folosire in acest sens, asigurandu-va ca stiti depre toate riscurile pe care le implica utilizarea lui.
Galbenele
Mirosul galbenelelor resping tantarii si chiar iepurii. Radacinile galbenelelor sunt bine-cunoscute de catre agricultori, pentru indepartarea insectelor, desi acestea necesita chiar un an de folosinta pentru a avea rezultate. Desi galbenelele cresc usor in locuri insorite, aceste pot fi adesea afectate de mucegai, fainare, putrezire si chiar descompunere de la radacina.
Caltunasi
Caltunasii resping mustele albe si multi gandaci de varza. Sunt recunoscuti pentru beneficiile pe care le pot aduce oamenilor. Aceste flori elibereaza in aer niste substante chimice care resping insectele, protejand totodata si alte plante dimprejurul lor. Caltunasii sau condurul doamnei, cum mai sunt denumiti in popor, sunt alegerea ideala pentru plantarea pe marginea gradinilor de legume, pentru a le proteja impotriva insectelor care le-ar putea afecta. Din fericire, aceste flori nu resping si insectele puternic polenizatoare, precum bondarul.
Petunii
Petuniile resping gandacii si insectele de rosii. Se gasesc intr-o varietate de culori, necesita effort minim pentru intretinere si pot fi plantate in gradina sau jardinière, in zone insorite, in apropiere de legume, precum rosiile, ardeii, fasolea.
Alte flori ornamentale:
Plante carnivore
Plante ulcior- Saracenia
Aceste plante atrag in capcana insectele si le inghit. Plantele exotice ademenesc insectele prin “aruncarea” unei frunze frumos aromate si colorate. O data ajunsa pe aceasta frunza, insecta aluneca pe aceasta in interiorul plantei si cade intr-un bazin cu apa, unde se ineaca sau moare de epuizare in incercarea de a se salva. Planta digera apoi aceste insecte. Insectele care cad cel mai adesea in capcana lor, sunt furnicile, mustele, viespile, gandacii, melcii. Palntele ulcior cresc de obicei in mlastini, in salbaticie, au nevoie de zone insorite si care raman umede in general, o combinatie dificila in general, pentru gradinari.
Dar, chiar daca la exterior ne pot ajuta plantele in lupta impotriva insectelor, la interior, cele mai eficiente raman plasele antiinsecte!
Completați formularul de mai jos pentru a vă apropia cu un pas de sistemul de umbrire personalizat.
Orice solicitare poate fi satisfacută într-un timp minim!