22 noiembrie 2015

Ce trebuie sa facem pentru a prelungi viata usilor de garaj?

Usile de garaj automate sau automatizate sunt echipamente foarte des utilizate, care sunt amplasate, de regula, in conditii destul de vitrege de mediu cum ar fi diferente de microclimat intre exterior si interior, umiditate sau caldura excesiva, frig sau intemperii, care combinate cu temperaturi scazute pot afecta serios orice echipament, atata vreme cat nu se intervine pentru protejarea acestuia.

In cele ce urmeaza va vom explica ce anume aveti de facut pentru a creste durata de viata a usilor dumneavoastra de garaj.

2Inainte de a incepe lucrul, pentru a evita accidentele si implicit consecintele acestora, anuntati toti membrii familiei ca interveniti la usa garajului, si ca nu este cazul sa incerce sa o deschida sau sa o inchida. Mai mult, daca unul sau mai multi dintre membrii familiei dumneavoastra sunt plecati cu masina, este indicat sa blocati accesul pe aleea care duce spre garaj, si sa amplasati un panou de notificare cu textul „Nu actionati usa garajului”. Desi pare o masura puerila si inutila, cauza celor mai multe accidente in perioada de intretinere a usilor de garaj nu o constituie partile componente ale instalatiei prorpiu-zise, ci  persoanele din exterior  care au incercat deschiderea usilor.

Alocati-va o zi pe luna inspectarii vizuale a partilor componente ale instalatiei, astfel: stand in interiorul garajului cu usa inchisa priviti cu atentie cablurile, arcurile, caile de rulare, elementele de prindere si de comanda, pentru a identifica orice semn de lovitura, de frecare sau indoitura, orice surub care pare sa se desfaca, orice piulita care permite joc. Daca depistati oricare dintre aceste probleme, este cazul sa chemati o persoana autorizata sa intervina pentru remedierea la timp a defectiunilor constatate, nu incercati sa remediati singur.3
Este suficient ca o data pe luna sa verificati sistemul de inchidere/deschidere manuala a usii. Daca aveti un sistem automat de inchidere/deschidere, decuplati-l si incercati deschiderea manuala. Daca intampinati probleme sau efortul necesar ridicarii usii este mare, sau daca usa, odata deschisa complet nu ramane in aceasta pozitie, este cazul sa apelati la un profesionist.

Testati lunar mecanismul de siguranta. Usile de garaj fabricate in conformitate cu normele europene de siguranta sunt echipate cu mecanisme care blocheaza coborarea usii la intalnirea unui obstacol. Daca usa pe care o aveti montata la garaj  nu are un astfel de sistem de securitate, este cazul sa solicitati unei firme autorizate montarea unuia. Va va scuti de neplaceri la care nici nu va puteti gandi macar, de la salvarea vietii copiilor sau a animalelor de companie pana la salvarea integritatii autovehiculului dumneavoastra.

Testarea sistemului de siguranta se face astfel: cu usa complet deschisa, puneti pe jos o bucata de lemn de dimensiuni semnificative si comandati inchiderea usii. Daca usa nu se opreste si nu se ridica imediat ce intalneste suprafata lemnului, este cazul sa chemati un specialist.

Verificati lunar sistemul optic de siguranta. Daca usa de garaj pe care o aveti montata nu este dotata cu acest sistem suplimentar de  siguranta, este recomandat sa apelati la o firma autorizata pentru montarea lui.

Testarea sistemului optic de siguranta se face astfel: cu usa deschisa, comandati inchiderea ei si agitati prin fata camerei un obiect lung, un baston sau o umbrela. Imediat ce contacul optic este intrerupt, usa ar trebui sa se opreasca din coborare si sa se ridice. Daca acest lucru nu se intampla, este cazul sa stergeti suprafata lentilei cu o carpa moale si curata si sa repetati testul. Daca nici astfel nu se remediaza situatia, nu incercati sa interveniti singur in continuare. Apelati la un specialist.

De doua ori pe an este necesara lubrefierea elementelor in miscare. Pentru aceasta utilizati un spray degripant, care asigura si lubrefierea corespunzatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu sunteți siguri
ce tehnologie de umbrire
să cumpărați pentru
casa dvs.?
Cere un sfat!

Te sunăm noi

Completați formularul de mai jos pentru a vă apropia cu un pas de sistemul de umbrire personalizat.

Orice solicitare poate fi satisfacută într-un timp minim!