30 noiembrie 2015

Sisteme orizontale de umbrire

Ferestrele unei cladiri reprezinta cea mai mare poarta prin care se vehiculeaza energia termica, fie cea provenita de la soare, fie cea produsa artificial pentru incalzirea incintelor.


FacebookUrmăriți-ne pe Facebook!

Vei fi primul care află de ofertele noastre și articole inspiraționale cu sfaturi și idei

In ceea ce priveste energia primita de la soare, pe glob sunt zone in care aceasta este cautata pe tot parcursul anului, zone intermediare, unde in anumite sezoane lumina si implicit caldura soarelui este destul de stanjenitoare si zone unde in sezonul cald, lumina soarelui care cade direct pe ferestre este imposibil de suportat.
Amplasarea geografica
Romania se incadreaza in categoria de mijloc, astfel ca sunt perioade din an in care apare necesitatea  reducerii cantitatii de lumina, si implicit caldura, pe care soarele o trimite prin ferestre.
Este neaparat necesar sa protejam ferestrele cladirilor in care locuim sau ne desfasuram activitatea, in momentul in care temperatura depaseste pragul de confort.
Sisteme de umbrire
In functie de pozitia sistemelor alese pentru umbrire, distingem  sisteme orizontale de umbrire si sisteme verticale  de umbrire. In cele ce urmeaza ne vom ocupa de sistemele orizontale de umbrire.
Sisteme orizontale de umbrire. Descriere
Asa cum este si denumirea, sistemele orizontale de umbrire sunt amplasate pe suprafata verticala a cladirii (pe peretele exterior) in pozitie orizontala, avand  dimensiuni diferite in functie de gradul de insolatie, de pozitia aproximativa a soarelui in timpul verii si in timpul iernii, de dimensiunile ferestrei.
Important este ca amplasarea sa se faca conform schemei de mai jos:4

Pentru ca soarele este situat mai sus pe durata anotimpului cald, si se ridica mult mai putin in perioada anotimpului rece, in schema alaturata este ilustrata o solutie optima de amplasare a sistemelor de umbrire orizontale pe suprafata unei cladiri.
In aceasta situatie, nimic nu stanjeneste lumina sa patrunda in spatiul locuit, pe durata iernii, cand se simte cea mai mare nevoie de lumina soarelui, insa fereastra este complet umbrita in anotimpul cald, in care soarele are intensitate luminoasa maxima in zona cladirii.
O amplasare de acest gen este optima, si toti parametrii parasolarului depind de unghiul sub care cade lumina soarelui in anotimpul cald si rece pe suprafata cladirii.
Sistemul apara fereastra de radiatia directa, eliminand astfel sansa de aparitie a efectului pe care il are sticla ferestrei si care ar produce incalzirea suplimentara a aerului din incinta.
O mare parte din radiatie fiind blocata, cantitatea de caldura pe care o primeste incinta este, de asemenea, proportional redusa.
Evident ca este imposibil de realizat un sistem de umbrire care sa blocheze soarele in totalitate de dimineata si pana seara, daca ne limitam la aceasta situatie.
Pentru a obtura complet lumina soarelui in toate perioadele zilei, ar trebui sa mergem mai departe si sa discutam despre avantajele instalarii unui sistem de umbrire vertical.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu sunteți siguri
ce tehnologie de umbrire
să cumpărați pentru
casa dvs.?
Cere un sfat!

Te sunăm noi

Completați formularul de mai jos pentru a vă apropia cu un pas de sistemul de umbrire personalizat.

Orice solicitare poate fi satisfacută într-un timp minim!