12 februarie 2022

O scurta istorie a rulourilor exterioare

Obloanele exterioare au devenit o parte atât de importantă a vieții încât este greu de imaginat că își au originea în Grecia Antică. Credeți sau nu, aceste obloane au fost de fapt proiectate mai întâi pentru interiorul unei case, înainte de a fi proiectate pentru exterior, nu invers.
Aceste obloane grecești interioare erau făcute inițial din marmură, iar odată ce cererea pentru ele a crescut semnificativ, au fost fabricate din lemn. Scopul inițial al acestor obloane a fost de a oferi protecție împotriva climei mediteraneene.


FacebookUrmăriți-ne pe Facebook!

Vei fi primul care află de ofertele noastre și articole inspiraționale cu sfaturi și idei

O cautare atentă în istoria lor ne arată că apar în Anglia cu 500 de ani în urmă, nu în exteriorul clădirilor, ci în interior. Deoarece majoritatea clădirilor aveau ziduri groase de piatră, deschiderile ferestrelor erau prea adânci pentru ca locuitorii să ajungă în exterior, așa că și-au pus obloanele în interior.

Jaluzelele originale au fost exclusiv interioare. Pentru a reduce costurile, sticla a fost folosită doar în jumătatea superioară a ferestrelor, în timp ce obloane interioare din scânduri simple de lemn acopereau jumătatea inferioară. Când camera avea nevoie de aerisire, oamenii deschideau obloanele din interior pentru a lăsa să intre lumina și aerul.

În anii 1700, sticla a devenit mai ieftină și mai disponibilă, așa că fereastra cu suspendare dublă a devenit populară. Acest lucru a permis dezvoltarea unor obloane mai înalte care au acoperit întreaga întindere a ferestrei. Mai departe în anii 1800, casele au fost construite cu pereți mai subțiri, iar obloanele au fost regândite pentru partea exterioara a ferestrelor, manipularea acestora de către utilizatori, fiind una mult mai facilă.

Pe măsură ce societatea a devenit mai industrializată, odată cu prelucrarea masivă a lemnului s-au produs obloane mai sofisticate, cu caracteristici precum jaluzele. Obloanele nu mai erau doar pentru protejarea ferestrelor, ci aveau lame care puteau fi reglate pentru a ventila, filtra lumina și abate ploaia.

De la aceste obloane mult utilizate, s-au inspirat inginerii zilelor noastre și au construit rulouri exterioare care ne protejeaza de soare, de ploaie , de vânturile puternice și de ochii trecătorilor, ele având și un rol estetic de infrumusețare a fațadei casei.

În statele sudice ale Americii, proprietarii de plantații de bumbac au construit conace cu verande și ferestre mari pentru a reduce căldura și umiditatea. Obloane de plantație au evoluat de la modelele europene mai mici pentru a acoperi aceste ferestre, iar acest nume este încă folosit pentru a descrie acest tip de obloane.

În Australia, primii coloniști liberi nu își puteau permite ferestre de sticlă, așa că încă o dată obloanele au fost necesare pentru acoperirea ferestrei din necesitate. Odată cu dezvoltarea industriala si nevoia de confort, obloane mari exterioare au fost accesoriul perfect pentru a proteja ferestrele gospodăriei tipice australiene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu sunteți siguri
ce tehnologie de umbrire
să cumpărați pentru
casa dvs.?
Cere un sfat!

Te sunăm noi

Completați formularul de mai jos pentru a vă apropia cu un pas de sistemul de umbrire personalizat.

Orice solicitare poate fi satisfacută într-un timp minim!