04 februarie 2016

Rolete-reglaje si reparatii

Desi simple dar deloc neofertante, roletele textile reprezinta o alternativa foarte interesanta de tehnica de umbrire. Simplitatea constructiei unei astfel de rolete este copensata de cele mai multe ori de designul materialului utilizat, ceea ce face oletele foarte utile pentru camerele copiilor , bai sau bucatarii.


FacebookUrmăriți-ne pe Facebook!

Vei fi primul care află de ofertele noastre și articole inspiraționale cu sfaturi și idei

Cu toate ca mecanismele nu sunt foarte complicate (un arc elicoidal si un ansamblu de clicheti), din cand in cand este nevoie de mici interventii si reglaje care au menirea de a mentine functionarea silentioasa si usoara a roletelor.

Pentru aceasta nu este nevoie de dexteritate, de cunostinte sau abilitati specifice si nici macar de scule speciale. Daca totusi, nu sunteti foarte sigur de dexteritatea de care dispuneti, sau nu aveti destul timp si rabdare, este indicat sa solicitati ajutorul unor persoane calificate.

Arcul slabit

24

Cum se manifesta:  Daca la coborarea roletei nu intampinati nici cea mai mica rezistenta din partea acesteia, sau daca la rulare, viteza este mica, ramane o parte de material neinfasurata, sau se infasoara asimetric, vinovatul este arcul elicoidal responsabil de readucerea roletei in forma rulata.

Cum se remediaza: 

  • Demontarea: Indepartati roleta de la geam desprinzand-o din suporturile speciale. Unul dintre capetele tijei orizontale are un cui cu cap semirotund care se deplaseaza singur, iar celalalt are un cui al carui capat este aplatizat si atasat la un mecanism cu clichet. Cu o surubelnita cu cap plat desfaceti capacul de la partea cu cuiul plat.
  • Remedierea: Praful si murdaria depuse in interiorul tijei pot sa impiedice functionarea corespunzatoare a mecanismului cu clichet, iar umezeala este de asemenea un factor agravant in acest caz. Cu ajutorul unui aspirator curatati mecanismul cu clichet si gresati-l putin.

ATENTIE! Indepartati excesul de lubrifiant cu ajutorul unei carpe de bumbac, pentru a evita patarea materialului roletei.

  • Montarea: Repuneti capacul la loc cu grija si asezati din nou roleta in suporti. Derulati roleta pe jumatate si apoi scoateti cuiul plat de pe suport . Rulati roleta cu mana si introduceti la loc cuiul plat pe suport
  • Verificarea: Coborati si ridicati de cateva ori roleta pentru a verifica functionarea acesteia si a gresa corespunzator toate mecanismele implicate in functionare.

Arcul prea strans

Cum se manifesta: Daca la coborarea roletei intampinati o rezistenta prea mare, daca aceasta se ridica prea repede sau daca nu se poate bloca in pozitia coborata, inseamna ca arcul este prea strans.

Cum se remediaza:23

  • Demontarea: Se face la fel ca mai sus, indepartand cu atentie capacul dinspre partea cu cuiul plat cu ajutorul unei surubelnite.
  • Remedierea: Dupa indepartearea prafului aderent la mecanism sw trece la gresarea mecanismului cu clichet, identic cu modul cum s-a intervenit la interventia prezentata mai sus.
  • Montarea: Puneti din nou capacul si asezati roleta la fereastra. Ridicati cuiul plat de pe suporti si derulati de 3-4 ori roleta. Asezati din nou roleta pe suport.
  • Verificarea: Derulati si rulati la loc roleta de cateva ori pentru a va convinge de faptul ca acum totul este in ordine si ca sunteti satisfacut de rezultatele interventiei.

Daca in urma acestor manevre nu se rezolva nimic din problemele anterioare, este cazul sa schimbati arcul elicoidal din interiorul tijei, urmand pasii de mai sus.

Daca totul este in regula, puteti folosi oportunitatea demontarii roletei pentru curatarea materialului textil. Aceasta se poate face cu o solutie slaba de detergent sau cu solutie de covoare, daca v-ati asigurat de faptul ca aceasta din urma nu are efecte neplacute asupra culorilor materialului textil.

Daca veti opta pentru  una dintre aceste variante, trebuie sa va asigurati de faptul ca ati indepartat toate urmele de detergent de pe suprafata si din masa materialului, altfel veti avea neplacuta surpriza de a pata materialul si a distrugeastfel roleta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Nu sunteți siguri
ce tehnologie de umbrire
să cumpărați pentru
casa dvs.?
Cere un sfat!

Te sunăm noi

Completați formularul de mai jos pentru a vă apropia cu un pas de sistemul de umbrire personalizat.

Orice solicitare poate fi satisfacută într-un timp minim!